Romein Maatinterieurs

Erwin Roemen volgt zijn hart

Of het nu gaat om een heel nieuw interieur voor het Rabobank-kantoor in Weert, een hoogglans keuken of een enorme eikenhouten tafel; Erwin Roemen (46) van Romein Maatinterieurs draait er zijn hand niet voor om. Al 17 jaar maakt hij, samen met zijn team, creatieve en praktische meubels en interieurs op maat. Voor de zakelijke, maar ook voor de particuliere markt. Keukens en ingewikkelde balies zijn bij hem favoriet. Zijn motto leerde hij van zijn grootvader Graet: ‘Volg je hart, dan kun je je doel bereiken!’

Bomen en balies

Als we de werkplaats van Romein Maatinterieurs binnenlopen valt ons oog meteen op de grote eikenboom die in drie delen is gezaagd. “Dit wordt een tafel”, vertelt Erwin enthousiast. “De klant wil een tafel van 1,20 x 3 meter met een bladdikte van 8 cm en dus maken wij het precies op maat, zoals de klant het wil.” Als Erwin over zijn bedrijf en werk vertelt, doet hij dat met veel liefde en passie. Zojuist heeft hij een groot project afgerond bij de Rabobank aan de Kasteelsingel. Romein maakte hier het complete interieur, van balies tot keukens en van kasten tot in hoogte verstelbare tafels. Erwin: “Voor de Rabobank zijn we al in een vroeg stadium met de architecten aan tafel gaan zitten. Wij leveren dan alle technische kennis en samen met de esthetische inbreng van de architecten krijg je dan zo’n mooi product waar de klant heel tevreden mee is.” Meer interieurs van Romein zijn te vinden bij de Dela, de brandweerkazerne en in heel veel scholen in onze regio. Romein Maatinterieurs maakt ook tv- en badmeubels, maatkasten en keukens: van nostalgisch met houten balken tot modern hoogglans wit en alles wat daar tussen zit.

Erwin Roemen

Het bloed kruipt…

Erwin volgde zijn technische opleiding aan de Sint-Jansberg in Maaseik. Maar al lang daarvoor wist hij dat hij met hout wilde werken en meubels/interieurs wilde maken. En dat hij zijn eigen bedrijf wilde hebben. Grootvader Graet had in Ospel een eigen timmerbedrijf. Erwin: “Samen met mijn vader en opa gingen we elk weekend meubels timmeren voor vrienden en familie. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd.” Vader John was ook handig, werkte in de aannemerij, maar nam het bedrijf niet over. “Het ondernemerschap heeft een generatie overgeslagen”, zoals Erwin het zelf zegt. “Na mijn school heb ik eerst bij een keukenbedrijf gewerkt. Na tien jaar dacht ik, ‘dat kan ik ook en misschien wel beter!’ In 2000 begon ik mijn eigen bedrijf. Toen mijn opa daar binnenliep was hij zo trots op zijn ‘menneke’ dat in zijn voetsporen was getreden, dat de tranen over zijn wangen liepen”, herinnert Erwin zich nog als de dag van gisteren.

In balans

Het ondernemerschap bracht ook ander werk met zich mee. Erwin: “Met een bedrijf van vijf medewerkers ben je meer manager dan doener, terwijl ik meer een doener ben. Overleg met opdrachtgevers, tekeningen beoordelen, offertes maken en uitwerken, besprekingen; het hoort er allemaal bij. En ik werk zoveel mogelijk mee in de werkplaats. Dat doe ik toch het liefste. Als kleine ondernemer ben je toch 6 à 7 dagen per week aan het werk. Maar dat hoort erbij.

Erwin Roemen

Die balans heb ik inmiddels wel gevonden”, geeft Erwin aan. Die balans heeft hij ook te danken aan zijn vrouw Brigitte en zijn broer Gert-Jan. “Brigitte komt zelf uit een ondernemersgezin (red. Van Heur Transport) en weet dus als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. We kiezen duidelijk ook voor quality-time samen en met onze kinderen Vince (17) en Jill (15). Dat vinden we heel belangrijk. Daar krijg ik positieve energie van en dat heb je nodig. Daarnaast heb ik ook veel steun van Gert-Jan, die naast mijn broer ook nog mijn beste kameraad is”, lacht Erwin.

Onder een appelboom vallen nu eenmaal geen peren en dus is het niet heel vreemd dat zoon Vince ook heel handig is en de technische opleiding volgt in Maaseik. In de weekends werkt hij al veel mee in de werkplaats van pa en onlangs realiseerden ze samen een interieur-project in Spanje. Erwin: “Daar hebben we kastenwanden geplaatst. Om dat samen met je zoon te kunnen doen, dat is fantastisch.” Op de vraag of hij dan mogelijk in het bedrijf komt en in de voetsporen van zijn vader treedt zegt Erwin: “Vince wil liever loodgieter worden. En dat is ook prima. Misschien wordt het in de toekomst wel een combinatie binnen het bedrijf. Wie weet, hij moet ook zijn hart volgen, net als ik en opa Graet!”

Publicatie: Weert Magazine, oktober 2017